sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Tarjous tehty

Muutama vuosi sitten elämäntilanteeni alkoi näyttää siltä, että olisi mahdollista toteuttaa elämänpituinen haave: muuttaa maalle omakotitaloon! Mieleinen seutu löytyi Hämeestä. Seudun oli tehnyt tutuksi mökin sijainti Lammilla. Lisäksi valintaa helpotti se, että työpaikallani on toimipiste Riihimäellä. Työpaikan vaihtoa ei siis tarvitsisi ajatella.

Erilaisia taloja on kaupan paljon, vaan minun makuuni sopivia ei niinkään. En tarvitse enää paljoa tilaa, joskin oman makuuhuoneen lisäksi olisi hyvä löytyä tilaa myös toiselle makuuhuoneelle. Muun tilan koen vain ylimääräisenä siivoamisena, josta en ole kovinkaan innostunut.

Haluaisin taloni myös olevan vanha, mielellään hirsinen... ymmärrän, että vanhassa talossa on paljon korjattavaa ja huollettavaa eivätkä kädentaitoni ole mitenkään ihmeelliset, joten realiteettien kanssa tällä haaveella ei ole mitään tekemistä :-)

Maksan asumiseni yksin, joten yläraja talon hinnalle on varmasti matalampi kuin kahden palkansaajan taloudessa. Hyvä ja halpa eivät useinkaan kohtaa, joten yhtälön ratkaisua joutuu odottamaan kauemmin.

Viimeiset vuodet olen kuitenkin uskonut, että tällainen yhtälö löytyy, kun vain maltillisesti odottaa. Ja nyt taisi löytyä!

Tervakoski on jostain syystä kiehtonut asuinpaikkana jo pidempään. Olen käynyt katsomassa siellä taloja ja tonttejakin olen seuraillut. Mielenkiintoisia taloja on ollut kaupan, mutta aika ei ole tällöin ollut minulle sopiva. Olen seurannut ainoastaan taloja, kunnes ystäväni ehdotti, että kurkkaisin myös rivitaloja. En juossut heti toteuttamaan hänen toivettaan, vasta illalla kotona ajattelin, että voisihan niitä rivitalojakin kurkata. Ja mitä löysinkään:

Viime vuosituhannen alkupuolella on Tervakoski Oy (siis se tehdas) rakentanut johtoportaalleen taloja tehtaan lähistölle. Talot ovat vanhoja hirsitaloja, joissa on 3-6 asuntoa / talo. Nyt myynnissä olevassa talossa on asuntoja 3 ja myynnissä on talon toinen, luoteiseen suuntaava pääty.

Talo on käynyt viime vuosikymmenen aikana läpi jonkinmoisen kunnostuksen:
vuonna 1997 on uusittu Lämmönvaihdin
2002 katto
2003 ikkunat
2010 saneerattu käyttövesiputkisto
ja 2012 julkisivu sekä asuntojen ulko-ovet. 
Tänä syksynä laitetaan vielä autotallien päälle katolle lumiesteet ja ensi keväänä maalataan talo julkisivuremontin jäljiltä.

Kaikki isot remontit on siis tehty ja kun taloyhtiön nimi on vieläpä Huvikumpu eikä hintakaan yllä lähellekään uuden talon rakentamiskustannuksia, oli päätökseni valmis: tuota on pakko päästä katsomaan. Jo ennen näyttöä tilasin välittäjältä talon paperit ja tutustuin niihin. Yhtiö näyttää hyvin hoidetulta :-)

Kävin yleisellä näytöllä katsomassa huoneistoa eikä paikan päällä tullut esille mitään, mikä olisi saanut minut perääntymään. Totesin talon olevan vieläpä hyvällä paikalla mäen päällä, joten sovin vanhempieni kanssa, että käymme vielä yhdessä katsastamassa talon. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vaikeampi minun on tehdä isoja päätöksiä, joten parasta on, että päätöksessä auttaa luotettavat ihmiset, jotka pudottavat minut maan pinnalle eivätkä päästä tekemään tyhmiä päätöksiä !

Vanhempien kanssa taloa katsastettaessa varmistui päätös: tässä voisi olla uusi kotini, mikäli hinnasta päästään sopimukseen.

Illalla tarkistelin Tervakoskella tehtyjä kauppoja ja tulin siihen tulokseen, että huoneisto on ylihinnoiteltu. Vaikka se ei pääkaupunkiseudulta päin katsottuna tuntunutkaan kalliilta, oli se sikäläiseen hintatasoon nähden todella kallis. Huoneisto on ollut kaupan kesästä lähtien ja olen ihmetellyt, miksi se ei ole mennyt kaupaksi. Nyt selvisi siis syy. Muut ostajaehdokkaat olivat olleet paremmin selvillä alueen hintatasosta eivätkä uskoneet hinnan laskevan siedettävälle tasolle. Yhtään tarjousta ei ole talosta vielä tehty.

Kävimme ystäväni kanssa tarkistamassa päätetyt kaupat ja katsoimme tarkasti myyntitarjonnan ja sen perusteella tein tarjoukseni. Tarjous on 21,5 % hintapyynnistä alempi, joten saa nähdä, kuinka myyjä siihen suhtautuu.Tarjous on voimassa tämän päivän iltaan klo 20.00 saakka, joten tänään saan tietää, hylkääkö myyjä tarjoukseni heti suoraan vai lähestyykö minua vastatarjouksella.

Jännittävä ilta tulossa :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti